fbpx

Så här söker du

Så här söker du till Nordens Fotoskola​

soknu2025
Nu har vi öppnat antagningen till Nordens Fotoskola och utbildningen ”Bildjournalist, yrkesfotograf – fotografi och rörlig bild” med kursstart måndagen den 11 augusti 2025.

Nu är det dags att sätta igång och arbeta med din ansökan till vår utbildning. Här hittar du all information om arbetsprover och övriga ansökningshandlingar du behöver ta fram för att kunna söka till oss på Nordens Fotoskola. Den 22 april är sista ansökningsdag.

Din ansökan ska bestå av följande

På Nordens Fotoskola kräver vi att du har särskilda förkunskaper i fotografi, bildbehandling och bildberättande. Kravet på särskilda förkunskaper dokumenteras genom de arbetsprover du gör till din ansökan. Arbetsproverna ska bestå av dina egna bilder som du själv fotograferat och redigerat. Om du vill göra dina bilder i färg eller svartvitt är upp till dig. Undvik att fotografera analogt eftersom det är dina digitala förkunskaper du ska påvisa. 

Vi vill se att du kan berätta med bild i korta reportage. I ett reportage är det viktigt att se och förstå vem det handlar om, vad personen gör och hur personen är. Var inte rädd för att gå tillbaka flera gånger för att komplettera din bildserie. Tänk på att variera utsnitt och avstånd i din bildberättelse. Observera att det bara är dina bilder vi vill se, du ska alltså inte skriva någon text till bilderna.

Du ska arbeta med tre olika teman till de fotografiska arbetsproverna 2025:

“Fem fria bilder” – fem bilder. Du väljer själv vilka bilder du vill visa oss. Är det fem helt fristående bilder? Eller är det kanske ett reportage där bilderna ska berätta något tillsammans?

”Porträtt av en närstående” – ett reportage på fyra bilder. Du ska fotografera och berätta något om en närstående person. Kanske en vän, en släkting eller en granne. Vi vill se vem personen är, vad hen gör och hur du upplever din närstående.

”Hobby” – ett reportage på fem bilder till en tänkt tidning. En hobby brukar beskrivas som en fritidssysselsättning som utförs som avkoppling eller för nöjes skull. Berättelsen kanske ska handla om en person som samlar på något? Eller någon som är med i en klubb av något slag? Någon som utövar en hobby helt enkelt. Du tolkar tema fritt men i ett reportage är det viktigt att se och förstå vem det handlar om, vad personen gör och hur personen är. Blir du kallad till intervju ska du fundera på följande frågor:
I vilken tidning eller vilket magasin vill du publicera ditt reportage om en hobby?
Varför är då din berättelse intressant för deras läsare?

Under intervjun med lärargruppen diskuterar vi ditt val av vinkel, målgrupp, bildinnehåll och berättande.

Ansökningshandlingar

En kopia av dina gymnasiebetyg för att styrka att du har allmän behörighet. Har du ännu inte fått dina gymnasiebetyg, eller liknande dokument, skickar du istället med ett intyg/betyg om pågående studier med din ansökan.

Ett brev till oss där du presenterar och beskriver dig själv som person – vem och hur är du? Vilken bakgrund har du? Hur kom du in på fotografi? Berätta också om varför du söker till Nordens Fotoskola och vilka förväntningar du har på skolan.

Beskriv också dina tankar och visioner om din yrkesroll som fotograf efter utbildningen. Om det finns andra saker som du vill att vi ska känna till om dig kan du ta upp det här.

Skriv max ett A4 som du sparar som en pdf.

En pdf med ditt CV där du sammanfattar utbildningar, arbeten och andra meriter.

I ditt CV ser vi gärna att du också anger två referenser som vi lärare kan kontakta under antagningsarbetet. Det kan till exempel vara någon lärare, arbetsgivare eller fotograf du praktiserat hos.

Ta gärna med länkar till din hemsida och instagram om du har.

Styrk dina meriter på ditt CV med intyg (pdf).

Till ansökningsformuläret behöver du skicka med ett ”passfoto” – alltså en nära porträttbild på dig själv mot en vit bakgrund (spara bilden som JPEG i 800 pixlar på längsta sidan och med den högsta kvalitén). OBS! Det ska inte vara en kopia på ditt pass eller id-kort utan en bild på dig.

Ladda ner en pdf med ditt personbevis för studier hos Skatteverket – www.skatteverket.se – och bifoga det till din ansökan.

Har du frågor gällande arbetsproverna och övriga dokument kan du alltid mejla till info@nordensfotoskola.se så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig.

När du är klar med dina arbetsprover, skrivit ditt personliga brev och fått ordning på alla dokument är det dags att skicka in din ansökan. Då är det viktigt att du följer våra anvisningar om hur du döper bilder och ser till att du har rätt filformat på dina dokument (pdf eller jpg).

All information om detta och hur du ska gå tillväga för att lämna in ansökan, ansökningshandlingar och arbetsprover hittar du på länken här under.

Vill du veta mer om antagningsprocessen?
Rulla till toppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

I nyhetsbrevet informerar vi bland annat om när det är dags att söka till Nordens Fotoskola eller kanske om det är någon ny examensutställning på gång.
Genom att klicka på prenumerera här ovan samtycker du till att Nordens Fotoskola lagrar din e-postadress i vår databas, i enlighet med dataskyddsförordningens (GDPR) direktiv.