fbpx

Yrkesfotograf – fotografi och rörlig bild

Yrkesfotograf – fotografi och rörlig bild

Nordens Fotoskola är en treårig utbildning för dig som vill arbeta som yrkesfotograf med både fotografi och rörlig bild. Här får du de teoretiska och praktiska kunskaperna du behöver för att kunna leverera bilder till branschens olika kunder och målgrupper. Som bildjournalist lär du dig att kommunicera, beröra och dokumentera med bilder samt att förstå journalistik.

Reportaget är själva grunden för att kunna berätta en historia med bilder.

Reportaget är själva grunden för att kunna berätta en historia med bilder.

Reportage ifrån YH20:s examensarbeten
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 
The Lost Son. I en landsbygd som avfolkas upplever sig invånarna övergivna av de blomstrande storstädernas ekonomiska och kulturella elit. Serien är fotograferad på prärien i östra Colorado som gränsar till Nebraska och Kansas.
The Lost Son. I en landsbygd som avfolkas upplever sig invånarna övergivna av de blomstrande storstädernas ekonomiska och kulturella elit. Serien är fotograferad på prärien i östra Colorado som gränsar till Nebraska och Kansas.
The Lost Son. I en landsbygd som avfolkas upplever sig invånarna övergivna av de blomstrande storstädernas ekonomiska och kulturella elit. Serien är fotograferad på prärien i östra Colorado som gränsar till Nebraska och Kansas.
The Lost Son. I en landsbygd som avfolkas upplever sig invånarna övergivna av de blomstrande storstädernas ekonomiska och kulturella elit. Serien är fotograferad på prärien i östra Colorado som gränsar till Nebraska och Kansas.
Gruppresa till Pompeji. Guiden informerar besökarna om något spektakulärt som finns placerat bakom dem.
 

Med fokus på ett bildjournalistiskt berättande lär du dig att fotografera och filma till olika genrer som reportage, nyheter, sport men också för magasin med personporträtt, studio, inredning och en massa annat. Här på skolan får du de teoretiska och praktiska kunskaperna du behöver för att kunna leverera bilder till branschens olika kunder och målgrupper.

Ska du lära dig ett praktiskt yrke krävs praktisk träning. De fotografiska uppgifterna här på skolan är alla utformade precis som vanligt förekommande frilansuppdrag. Konstruktiv kritik och feedback på ditt arbete ges kontinuerligt, dels i redovisningarna som sker antingen i hel- eller halvklass men också i flera individuella samtal med ansvariga lärare.

Under skoltiden läser du ett stort antal kurser och delkurser. Här presenterar vi de viktigaste huvudmomenten från vår utbildning.

Bildjournalistiskt berättande

Reportaget är själva grunden för att kunna berätta en historia med bilder. Den kunskapen har du väldigt stor nytta av oavsett vilken fotografisk genre du sedan tänker jobba med.

Du lär dig hur man bygger upp ett traditionellt reportage med flera bilder. Berättarteknik och visuell gestaltning övar du med flera fotouppgifter av olika längd, där du också tränas i att söka upp och möta människor med kameran. Målsättningen är att du ska hitta ett personligt bildspråk som kan bära fram berättelser på ett starkt sätt.

För att lära sig att berätta med bild måste du också kunna prata om bild. Via föreläsningar och övningar tränar du på att analysera och diskutera bilder. Det är också viktigt att studera olika fotografers arbeten med fokus på deras bildspråk och förhållningssätt till att berätta visuellt. Du ska också förstå hur samspelet i visuell kommunikation fungerar med avsändare, budskap och mottagare.

Under vårterminen i årskurs två driver du ett eget bildjournalistiskt projekt från idé, projektbeskrivning, research, fältarbete, urval, redigering till en färdig presentation som en utställning eller ett reportage i en tidning.

Du lär dig skriva en projektbeskrivning med moment som idé, metod, målgrupp, praktisk planering och budget. Du måste också ta kontakt och få  förtroende från andra människor så att du får fotografera och berätta deras historia.

Efter ett fältarbete på sju veckor där du fotograferar och samlar material startar din urvalsprocess. Du får då en grundlig individuell handledning där målet är att lära sig att se, formulera och välja ut bilder ifrån ett stort material så att berättelsen blir så tydlig som möjligt.

Vi har under många år haft förmånen att under tre veckor kunna ställa ut examensarbetet på Galleri Kontrast i Stockholm. Våra studenter har där på ett starkt sätt förmedlat berättelser om vår omvärld, olika livssituationer och levnadsöden.

Bildredigering
Ljus och ljussättning
Redovisning av LIA
Bildredovisning
Printning av utställning
Övning i ljussättning
Färghanteringsflödet

Ska du lära dig ett praktiskt yrke krävs det praktisk träning.

Ska du lära dig ett praktiskt yrke krävs det praktisk träning.

De tekniska grunderna
Att behärska bildredigering för att förstärka ditt bildberättande och att kunna anpassa bilder för olika ändamål är viktiga kunskaper för en yrkesfotograf. Här är det genomgång av en övning i tryckanpassning med Eva-Teréz Gölin. Foto: Jonas Berggren

För att kunna arbeta som fotograf behöver du ha en gedigen teknisk grund att stå på. De tekniska kunskaperna är själva basen i det fotografiska hantverket. Du lär dig allt ifrån exponering, komposition, ljusbehandling till det digitala bildflödet och bildbehandling.

Blixt och studio är också väldigt viktigt att behärska som fotograf. Här tränas du i att sätta ljus till olika uppdrag som porträtt och produkter. De tekniska kunskaperna är de redskap du behöver för att kunna skapa berättelser och kommunicera på ett medvetet sätt. Rent krasst är det så att ju mer teknik du kan desto kreativare kan du vara i din roll som yrkesfotograf.

Genrefotografering

I den här kursen får du de teoretiska och praktiska kunskaperna du behöver för att kunna leverera bilder till yrkets olika uppdragsgivare. Du lär dig förutsättningarna för att på olika sätt arbeta med dagspress, magasin, contentbyråer, företag och marknadsavdelningar.

De fotografiska uppgifterna här är alla utformade precis som vanligt förekommande frilansuppdrag. Du tränas i olika fotografiska genrer som till exempel sport-, mat-, produkt-, lifestyle- och porträttfotografering för olika beställare. Ibland sker också arbetet under tidspress för att öva på att snabba upp din arbetsprocess utan att resultatet blir lidande.

Du måste också förstå den kommunikation med rörliga bilder och fotografier som företag och content-byråer använder sig av för sin visuella identitet av varumärke, produkter och tjänster.

Ett av de vanligaste uppdragen är personporträtt för magasin. Emma som är konstnär är fotograferad av Jonathan Elbaz.
Journalistik och grafisk form
Att kunna skriva och fotografera till samma jobb är något du lär dig i årskurs två. Här har Anna Björkegren gjort ett reportage om Matilda Svahn som odlar ekologiskt på Gotland.
Adam Sundmans slutuppgift i magasinsformgivning, att ta fram ett eget magasin. Det är viktigt att lära sig hur form, text och bild samverkar för berättandet.

Denna kurs ger dig grundläggande kunskaper om bland annat yttrande- och tryckfrihet och de spelregler som gäller för press i syfte att förstå journalistisk etik i teori och praktik. Du tränas i att förstå journalistiska urval, nyhetsvärdering och vikten av källkritik.

Kan du kombinera att skriva med att fotografera ökar dina möjligheter till att få uppdrag. För att kunna göra detta övar du dig i att skriva och förstå olika genrer som sakintervju, personporträtt, reportage och nyheter. Att göra research är lika viktigt vare sig du fotograferar, filmar eller skriver. Här får du också de grundläggande verktygen för att kunna göra en journalistisk research kring ett ämne.

Att ha grundläggande kunskaper i magasinsformgivning och dagstidningsredigering är viktigt för att förstå hur text, bild och layout samverkar i ett berättande. Kursen ger också en förståelse i hur det redaktionella arbetet fungerar på både magasin och dagstidningar med alla dess olika yrkesroller.

Rörlig bild och ljud

Video tar idag en allt större plats i arbetet som yrkesfotograf. Frilansar du mot till exempel dagspress är det idag ett krav på att du ska kunna göra både stillbild och rörligt när du är ute på uppdrag.

På skolan får du under tio veckor lära dig grunderna i ljud- och filmteknik genom lektioner, workshops och egna praktiska övningar. Du övar för att lära dig dramaturgi och hur du berättar med kombinationen av ljud och bild. Du kommer att praktiskt pröva på olika genrer som informationsfilm, nyheter och dokumentärfilm. Syftet är att förstå vilken teknik och berättande som används inom respektive genre.

Efter genomförda övningar och uppgifter avslutas kursen med ett praktiskt arbete där du ska använda dig av de nya kunskaperna för att filma och berätta en kortare historia på max 5 min.

Anna Bredberg och Julia Koch i YH19 gjorde en kortfilm om surf som sitt slutarbete i kursen rörlig bild och ljud.

Fotograf som yrke

Att vara yrkesfotograf idag är detsamma som att vara frilansfotograf. Du måste därför lära dig att driva ditt eget företag med allt vad det innebär. Vi tar i denna kurs upp punkter som prissättning, redovisning samt avtalsskrivning. Du kommer upprätta en konkret och verklig affärsplan med budget, marknadsföring, företagsform, aktivitets- plan och en reflektion om varför just ”du” ska lyckas.

Du måste förstå och kunna marknaden där ute där jobben finns. Hur ser den ut? Hur tar man sig fram? Hur får man kontakt med uppdragsgivare? Med föreläsningar och övningar tränar du på att söka upp uppdragsgivare och sälja in dig själv som fotograf.

Din portfolio är då en väldigt viktig pusselbit för att du ska kunna marknadsföra dig som fotograf. Under hela utbildningen och i synnerhet under praktiken ska du samla på dig skarpa arbeten för att sedan sammanställa din egen portfolio och webbsida. Målet är att ge dig de bästa förutsättningarna för att du ska lyckas som frilans efter utbildningen.

Under praktiken får du möjlighet att göra riktiga jobb och lära känna människor i branschen.

Under praktiken får du möjlighet att göra riktiga jobb och lära känna människor i branschen.

LIA - Lärande i arbete (praktik)

Det tredje och sista året gör du praktik ute i arbetslivet. Under två terminer får du en fantastisk möjlighet att lära dig mer om yrket fotograf och göra riktiga jobb ute i verkligheten.

Du kommer att arbeta på två olika LIA-platser som till exempel en nyhetsredaktion, redaktionen på ett magasin, en content-byrå, ett museum eller annan typ av arbetsplats där man producerar bildmaterial för olika typer av kommunikation.

Det är viktigt att känna till att de flesta praktikplatserna kräver att du har körkort och saknar du det blir utbudet av platser att praktisera på mycket färre.

Under praktikperioden får du använda dina kunskaper från tidigare kurser i verkliga uppdrag och får lära dig att leverera efter uppdragsgivarens önskemål. Du får också ovärderliga kunskaper med dig från medarbetarna på de olika arbetsplatserna.

Dessutom samlar du på dig arbetsprover som du kan använda till din portfolio. När du sedan som nyutexaminerad yrkesfotograf kliver ut i frilanslivet har du en färdig portfolio som du kan använda dig av direkt när du börjar kontakta uppdragsgivare.

Några av de arbetsplatser vi idag samarbetar med för praktiken är Aftonbladet, Bildbyrån, Dagens Arbete, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Göteborgs-Posten, Make your Mark, Mitt i, Svenska Dagbladet, Spoon Agency, TT Nyhetsbyrån och Upsala Nya Tidning.

Rulla till toppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

I nyhetsbrevet informerar vi bland annat om när det är dags att söka till Nordens Fotoskola eller kanske om det är någon ny examensutställning på gång.
Genom att klicka på prenumerera här ovan samtycker du till att Nordens Fotoskola lagrar din e-postadress i vår databas, i enlighet med dataskyddsförordningens (GDPR) direktiv.