Fakta om utbildningen

Fakta om utbildningen

Nordens Fotoskola och kursen ”Yrkesfotograf – fotografi och rörlig bild” är en treårig Yh-utbildning som leder till yrket fotograf. På denna sida har vi samlat all fakta om utbildningen.

En studiedag är lika med en yh-poäng.

Namn: Yrkesfotograf – fotografi och rörlig bild
Anordnare: Stiftelsen Nordens Biskops Arnö.
Studieort: Biskops Arnö, Bålsta
Omfattning: 3 år, (40 veckor per läsår).
Poäng: 600 poäng. (I Yh motsvarar en dag ett poäng. En kurs på 15 poäng är alltså tre veckor.)
Studietakt: Heltid.
Kursstart: Onsdagen den 11 augusti 2021.

Undervisningsspråk: All undervisning sker på svenska. Enstaka kursmaterial kan vara på engelska.

Studiemedel: Yh-utbildningar är studiemedelsberättigade. Läs mera på CSN:s hemsida.

Utbildningen består av 12 obligatoriska kurser.
Varje kurs innehåller i sin tur ett antal olika delkurser.

Kamerateknik 15 p
Bildredigering 30 p
Ljus 40 p
Bildjournalistiskt berättande 55 p
Genrefotografering 75 p
Journalistiskt arbete 40 p
Magasinslayout och dagstidningsredigering 15 p
Rörlig bild med ljud 40 p
Examensarbete 65 p
Fotograf som yrke 30 p
LIA 180 p
LIA-redovisning 15 p

Examensbeteckning och examensbenämning: Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen – SeQF nivå 5 vars benämning är – Yrkeshögskoleexamen ”Yrkesfotograf – fotografi och rörlig bild”.

Examenskrav: Efter fullgjord utbildning kan den studerande efter begäran erhålla ett examensbevis. Med fullgjord utbildning avses minst betyget Godkänt i var och en av de kurser som ingår i utbildningen.

Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran erhålla ett utbildningsbevis.

Efter fullgjord utbildning: Den studerande ska efter fullgjord utbildning kunna verka inom följande yrkesroller och områden; yrkesfotograf – stillbild och rörlig bild, bildjournalist, bildredaktör, bildbehandlare och visuell kommunikatör.

Att studera på Nordens fotoskola är kostnadsfritt. Däremot måste vi ta ut en mindre avgift som ska täcka kostnaderna vi har för en del av ditt studiematerial. Det handlar om saker som försäkring, utskrifter, kompendier och viss kurslitteratur, bläck och papper, med mera.

För årskurs ett betalar du då cirka 2 300 kronor och för årskurs två 1 600 kronor. Priserna kan behöva justeras på grund av prishöjningar på material och böcker.

Det är viktigt att du känner till att på skolan arbetar du med din egen kamerautrustning och bärbara dator. Mac eller PC spelar ingen roll men vi lärare är Mac-användare sedan början av 90-talet så vi är urusla på PC.

För ditt bildredigeringsarbete har skolan bra kalibrerade Eizo-skärmar och vi sitter i arbetsrum med rätt förutsättningar för bildarbete. Vi har också två stora Epson-skrivare för utskrifter här på skolan.

Vi har även en studio med bra utrustning som kan användas fritt efter vi haft en genomgång av hanteringen.

För våra specialkurser som till exempel sportfotografering lånar vi in teleobjektiv.

All information om Nordens Fotoskola och utbildningen ”Yrkesfotograf – fotografi och rörlig bild” finns samlade i vår broschyr. Där finns även information om hur du söker till skolan.

Har du frågor om utbildningen kan du alltid mejla till info@nordensfotoskola.se eller ringa till expeditionen så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

I nyhetsbrevet informerar vi bland annat om när det är dags att söka till Nordens Fotoskola eller kanske om det är någon ny examensutställning på gång.
Genom att klicka på prenumerera här ovan samtycker du till att Nordens Fotoskola lagrar din e-postadress i vår databas, i enlighet med dataskyddsförordningens (GDPR) direktiv.