fbpx

Utbildarna på Nordens Fotoskola

Utbildarna på skolan

Alla vi som undervisar här på Nordens Fotoskola har en gedigen bakgrund som yrkesfotografer. Tillsammans har vi många års erfarenhet, både som anställda och egna företagare. Vi representerar en bred kompetens med spets både i det tekniska kunnandet och i det viktiga bildberättandet.

Det är viktigt att få in aktuell spetskompetens från yrkeslivet.

Det är viktigt att få in aktuell spetskompetens från yrkeslivet.

Eva Tedesjö
Jesper Frisk
Pieter Ten Hoopen
Eva-Teréz Gölin
Daniel Nilsson
Anna Simonsson
Anders Petersen

Exempel på några av de många gästlärare, föreläsare och inspirerande yrkesverksamma fotografer som brukar undervisa på skolan.

Det pedagogiska

Kraven från oss lärare på dig som student är likvärdiga med de som branschen och era framtida uppdragsgivare kommer att ställa på er. Vi lärare tror också mycket på en individbaserad undervisning där du som ska få spegling av ditt arbete, både från oss men också av dina klasskamrater.

Vi tycker det är väldigt viktigt att få in dagsfärska kunskaper och spetskompetens från yrkeslivet till utbildningen så förutom oss fyra anställda lärare kommer du därför under dina tre år på utbildningen träffa ett stort antal gästlärare, föreläsare och möta många inspirerande yrkesverksamma fotografer.

Lärarna på skolan

Jonas Berggren

Utbildningssamordnare och lärare.

Här på Nordens Fotoskola har jag arbetat sedan 2010 och är idag utbildningssamordnare och ansvarig lärare för årskurs två med undervisning, planering och schemaläggning. Jag är utbildad i bildjournalistik här på Nordens Fotoskola men har också gått Akademin för fotografi på Konstfack. Sedan 1988 har jag jobbat som frilansfotograf mest med magasin och olika reklambyråer.

Jag fotograferar gärna människor, både i reportage och porträtt. Med mina bilder försöker jag förmedla en känsla, en stämning och att om än så bara för en sekund, beröra andra. Idag gör jag nästan inga jobb längre men driver mina egna personliga projekt istället. Jag brinner mycket för bildredigeringen och dess betydelse för berättandet. Jag tycker också det är väldigt viktigt att kunna sin teknik och det fotografiska hantverket men inte för teknikens egen skull, utan för att bli en bättre visuellt berättande yrkesfotograf.

portratt-pa-anna-claren

Anna Clarén

Lärare.

Jag har arbetat sedan 2006 på Nordens Fotoskola. Jag tog själv examen från skolan 1996 och har sedan dess arbetat som fotograf för dags-, kvälls- och veckopress, böcker och magasin. Det är också viktigt för mig att ständigt arbeta med fotografier som jag gör ”på uppdrag av mig själv”, jag gör berättelser som sedan sammanställs till utställningar och böcker.

Jag tycker om att möta och lära känna mina studenter, därför är det viktigt för mig med en liten studerandegrupp så att jag får tid att förstå varje enskild students vilja med sin utveckling. Det är ett privilegium att få ta del av en annan människas bildvärld, att få vara en del av en utvecklingsprocess som kräver att studenten har förtroende och tillit till sin handledare. Att utbilda sig till fotograf innebär att man växer både i fototekniska kunskaper och i sin personlighet, att få vara med och se detta växande hos en annan människa är fantastiskt roligt!

Nina Varumo

Nina Varumo

Lia-samordnare och lärare.

Jag är frilansfotograf baserad i Stockholm inriktad på porträtt- och dokumentärfotografi med examen från Nordens Fotoskola 2007. Efter utbildningen var jag anställd på en produktionsbyrå som fotograf och retuschör och började småningom även att filma och regissera. Denna samlade kunskap är något jag har kunnat dra stor nytta av i mitt frilansande.

Förutom egna projekt inom stillbild arbetar jag på uppdrag mot branschpress, direktkunder och reklambyråer.

I mina egna arbeten intresseras jag av sammanhang, och närvaron och frånvaron av dom. Ämnen som relationer, familj, identitet och tro är återkommande teman i mina projekt. Jag har ställt ut mina fotografier på gallerier, museum och i offentliga rum.

Här på skolan kommer jag att vikariera för Sofia Marcetic och ansvarar tillsammans med Bosse och Anna för årskurs 1. Jag kommer att undervisa i de bildberättande delarna av det bildjournalistiska arbetet. Utöver det är jag också LIA-samordnare och ansvarar för praktiken i årskurs 3 och fungerar då som en länk mellan skolan och yrkeslivet som fotograf.

Bosse Kinnås

Lärare.

Jag har jobbat som frilansfotograf (mestadels porträtt och reportage för magasin, företags- och organisationsmedia) sedan jag gick ut Nordens Fotoskola 1986. Tidigt på 2000-talets började jag undervisa fotografkollegor i grunderna i digitalt arbete. De senaste 15 åren har jag kombinerat mitt arbete som frilansfotograf med att utbilda inom digital bildbehandling men där pendeln med tiden svängt mer och mer åt undervisning och mindre som frilansfotograf (men istället fotograferat egna projekt).

Här på Nordens Fotoskola är jag tillsammans med Sofia och Anna ansvarig för årskurs 1. Jag undervisar mest i de praktiska och tekniska delarna. Att kunna hantverket och ha de bästa kunskaperna i bildredigering och dess betydelse för berättandet är väldigt viktigt för mig som fotograf och något jag hela tiden försöker förmedla till studenterna. Att få privilegiet att lära känna studenterna och följa dem i var och ens utveckling är något jag uppskattar stort.

Rulla till toppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

I nyhetsbrevet informerar vi bland annat om när det är dags att söka till Nordens Fotoskola eller kanske om det är någon ny examensutställning på gång.
Genom att klicka på prenumerera här ovan samtycker du till att Nordens Fotoskola lagrar din e-postadress i vår databas, i enlighet med dataskyddsförordningens (GDPR) direktiv.