fbpx

Nordens Fotoskolas historia

En skola med anor

Ända sedan 1982 har Nordens Fotoskola varit Sveriges ledande utbildning inom dokumentärt och berättande fotografi. Skolan bär på ett starkt kulturarv och en kvalité som vilar på en lång erfarenhet.

Vi har utbildat fotografer i mer än 38 år.

Vi har utbildat fotografer i mer än 38 år.

Den första examenskatalogen på Nordens Fotoskola gjordes redan av 1988 av avgångsklassen. En fin liten bok som tilldelades ett silverägg i reklamförbundets anrika tävling Guldägget.

Nordens Fotoskola har under de här 38 åren varit framgångsrik sett ur flera perspektiv, vad gäller resultat och utveckling. Många av de foto­intresserade unga människor som har sökt sig till skolan och fått sin fotografiska skolning genom utbildningen har också lyckats på olika sätt i branschen. Nordens Fotoskola har under de här åren inte bara följt med i, utan skolan ligger i framkant av, utvecklingen från analogt doku­mentärt fotografi till en helt ny digital värld med andra förutsättningar och möjligheter.

Under alla dessa år Nordens Fotoskola har funnits har över 600 fotografer fått sin fotografiska skolning här och de kunskaper som behövs för ett yrkesliv som fotograf.

Mellan 1982–1996 bedrevs Nordens Fotoskola som en folk­högskoleutbildning. 1997 övergår fotoutbildningen till en kvalificerad yrkesutbildning (KY) och då blir utbildningsuppdraget ännu tydligare kopplat till fotobranschens behov.

Yh-utbildning

Sedan 2011 är Nordens Fotoskola en yrkeshögskola (YH) och uppfyller alla de krav som Yh-­myndigheten ställer på en utbildning som är anpassad efter arbetslivets behov. Det blir en kvalitetsstämpel som skapar trygghet både för studenterna och för de som ska anställa eller samarbeta med de nya fotograferna.

Nordens Fotoskola driver idag den tre-åriga utbildningen ”Yrkesfotograf – fotografi och rörlig bild”.

Rulla till toppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

I nyhetsbrevet informerar vi bland annat om när det är dags att söka till Nordens Fotoskola eller kanske om det är någon ny examensutställning på gång.
Genom att klicka på prenumerera här ovan samtycker du till att Nordens Fotoskola lagrar din e-postadress i vår databas, i enlighet med dataskyddsförordningens (GDPR) direktiv.