Genrefotografering

Genrefotografering

I det här blocket får du de teoretiska och praktiska kunskaperna du behöver för att kunna leverera bilder till yrkets olika uppdragsgivare. Du lär dig förutsättningarna för att på olika sätt arbeta med dagspress, magasin, contentbyråer, företag och marknadsavdelningar.
De fotografiska uppgifterna här är alla utformade precis som vanligt förekommande frilansuppdrag. Du tränas i olika fotografiska genrer som till exempel sport-, mat-, produkt-, lifestyle- och porträttfotografering för olika beställare. Ibland sker också arbetet under tidspress för att öva på att snabba upp din arbetsprocess utan att resultatet blir lidande.Du måste också förstå den kommunikation med rörliga bilder och fotografier som företag och content-byråer använder sig av för sin visuella identitet av varumärke, produkter och tjänster.
Studio och ljussättning. Här övas det i matfotografering med vår egen kock, Mattias Forsberg och Anna Clarén som gjort en mängd kokböcker.

Journalistik och grafisk form

Denna kurs ger dig grundläggande kunskaper om bland annat yttrande- och tryckfrihet och de spelregler som gäller för press i syfte att förstå journalistisk etik i teori och praktik. Du tränas i att förstå journalistiska urval, nyhetsvärdering och vikten av källkritik.

Kan du kombinera att skriva med att fotografera ökar dina möjligheter till att få uppdrag. För att kunna göra detta övar du dig i att skriva och förstå olika genrer som sakintervju, personporträtt, reportage och nyheter. Att göra research är lika viktigt vare sig du fotograferar, filmar eller skriver. Här får du också de grundläggande verk- tygen för att kunna göra en journalistisk research kring ett ämne.

Att ha grundläggande kunskaper i magasinsformgivning och dagstidningsredigering är viktigt för att förstå hur text, bild och layout samverkar i ett berättande. Kursen ger också en förståelse i hur det redaktionella arbetet fungerar på både magasin och dagstidningar med alla dess olika yrkesroller.

Bildjournalistiskt berättande

Reportaget är själva grunden för att kunna berätta en historia med bilder. I denna kurs lär du dig att göra ett traditionellt reportage med flera bilder. Berättartekniker och visuell gestaltning övar du med flera fotouppgifter av olika längd, där du också tränas i att söka upp och möta människor med kameran.

Målsättningen är att du ska hitta ett personligt bildspråk som kan bära fram berättelser på ett starkt sätt. Den kunskapen har du stor nytta av oavsett vilken fotografisk genre du sedan tänker jobba med.

Examensarbetet

Under vårterminen i årskurs två driver du ett eget bildjournalistiskt projekt från idé, projektbeskrivning, research, fältarbete, urval, redigering till en färdig presentation som en utställning eller ett reportage i en tidning.

Vi har under många år haft förmånen att under tre veckor kunna ställa ut examensarbetet på Galleri Kontrast i Stockholm. Våra studenter har där på ett starkt sätt förmedlat berättelser om vår omvärld, olika livssituationer och levnadsöden.

Nästa sida: Genrefotografering
Rulla till toppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

I nyhetsbrevet informerar vi bland annat om när det är dags att söka till Nordens Fotoskola eller kanske om det är någon ny examensutställning på gång.
Genom att klicka på prenumerera här ovan samtycker du till att Nordens Fotoskola lagrar din e-postadress i vår databas, i enlighet med dataskyddsförordningens (GDPR) direktiv.