fbpx

Grattis och välkommen till provdagen!

Du har den grundläggande behörigheten, de särskilda förkunskaperna i “Fotografi & bildbehandling” och har nu gått vidare till nästa steg i antagningen med intervju och provdag på skolan.

Välkommen till provdagen!

Då kommer vi i lärargruppen att samtala med dig och framförallt titta på och diskutera den uppgift du ska göra inför provdagen, mer om det längre ner på sidan. Du kommer också att få några bild- och textuppgifter, liknande de vi gör under utbildningen, som ska lösas under dagen. På plats finns flera av våra studenter som är där för ta hand om er, hjälpa till och svara på dina frågor. De kommer också att visa sina egna arbeten och berätta om hur det är att gå på skolan och bo på ön.

Vår erfarenhet är att det är väldigt bra att du får känna på hur det är att vara på plats i våra lokaler och testa ”att gå på skolan”. De allra flesta sökanden tycker att det är som att gå en inspirerande workshop. Under denna dag kommer du förhoppningsvis få en bra bild av hur det är att studera på Nordens Fotoskola och vi en bra bild om vem du är och vad du kan.

NÄR OCH VAR
Din intervju och de uppgifter som ska göras på plats sker lördagen den 1 juni. (Kom ihåg att du måste anmäla dig till provdagen på yh-antagning.se.)

Vi startar på Biskops Arnö klockan 09.45 i Bildhuset med ett upprop, så se till att vara där i god tid. Då kommer du få mer information vad som ska hända under dagen och vi delar ut också ut dagens första uppgifter. Vi räknar med att vara klara till senast 21.00 med intervjuer och uppgifter så ladda redan nu för en späckad och intensiv dag. Övernattning till nästa dag sker kostnadsfritt på vårt internat (i dubbelrum) och frukosten bjuder vi på.

Mer information med ett schema med intervjutider, samlingar, vad du ska ha med dig och allt annat du behöver veta kommer i god tid innan provdagen börjar.

Skulle du inte ha möjlighet att komma till oss på Biskops Arnö denna dag är det viktigt att du kontaktar oss. Mejla till info@nordensfotoskola.se så ska vi se till att vi löser det på något sätt.

Om du inte kan delta alls kan du tyvärr inte antas till YH-utbildningen ”Fotograf – bildjournalist” eftersom du då inte kan bli behörig på punkten “Förkunskaper i bildberättande” (intervju och provdag).

VAD HÄNDER NU?
1. Du måste bekräfta och anmäla dig till provdagen.
2. Till intervjun och provdagen ska du göra en ny uppgift som ska vara klar senast fredagen den 24 maj.

För att bekräfta din plats till provdagen är det viktigt att du tackar ja till inbjudan och anmäler dig. Har du inte gjort det ännu så gör det nu i antagningssystemet på yh-antagning.se – Nordens Fotoskolas ansökningssystem.

Där går du till fliken ”Händelser” och öppnar själva inbjudan igen. Klicka på länken ”Anmäl dig här” och längst ner ser du knappen ”Anmäl mig” till lördag 1 juni.

Skulle du inte ha möjlighet att komma till oss på Biskops Arnö dessa dagar är det viktigt att du kontaktar oss. Mejla till info@nordensfotoskola.se så ska vi se till att vi löser det på något sätt.

Under intervjun med oss lärare på provdagen ska du pitcha in ett bildreportage till oss. Temat för den uppgiften är ”Hobby” och du ska göra ett reportage på fyra bilder som berättar något tillsammans. Du tolkar temat fritt men i reportaget är det viktigt att vi ser och förstår vem det handlar om, vad personen gör och hur personen är.

En hobby brukar beskrivas som en fritidssysselsättning som utförs som avkoppling eller för nöjes skull. Berättelsen kanske ska handla om en person som samlar på något? Eller någon som är med i en klubb av något slag? Någon som utövar en hobby helt enkelt.

Du har nu gott om tid att jobba igenom en uppgift ordentligt för att visa oss något som du vill berätta. Var inte rädd för att gå tillbaka flera gånger för att fotografera. Ofta upptäcker du vad du missat när du tittar igenom ditt material och då kan det vara bra att komplettera din bildserie. Observera att det bara är dina bilder vi vill se, du ska alltså inte skriva någon text till bilderna.

Exempel på en kontaktkarta som du lätt skapar i Lightroom.

MEN du ska däremot göra kontaktkartor med samtliga bilder som du fotograferat till den här uppgiften. En kontaktkarta är en A4 med många små bilder, ca 30 st på varje sida. Där ska alla bilder finnas med, bra som dåliga, felexponerade och oskarpa för vi vill verkligen se allt (alltså inte bara de bilder du valt ut) så det kan bli ganska många kontaktkartor. Din bildserie och kontaktkartorna tittar vi på under intervjun. Då kan vi bilda oss en uppfattning om hur du har arbetat dig fram till just din lösning och ge dig konkreta tips på saker som du kan förbättra.

När du på plats presenterar uppgiften för oss vill vi att du samtidigt besvarar följande frågor:
• Varför har du fotograferat denna hobby?
• Vem och hur är personen på bilderna?
• Varför tycker du det är viktigt att berätta om din hobby?
• Vem är denna berättelse intressant för?

Bilderna sparar du som jpg och döper dem enligt följande: ”Efternamn_Förnamn_hobby_01.jpg” och så vidare. Kontaktkartorna döper du till ”Efternamn_Förnamn_kk_01.jpg”

Lägg sedan alla bilder och kontaktkartor i en mapp som du döper till: ”Efternamn_Förnamn_hobby”. Avslutningsvis komprimerar du din mapp till en zip-fil och laddar upp den på länken här nedanför senast fredagen den 24 maj!

Om något är oklart så tveka inte att kontakta oss. Har du frågor om provdagen mejlar du till info@nordensfotoskola.se.

Vi ser fram emot att träffa dig.

Med vänliga hälsningar,
Jonas Berggren, Anna Clarén, Bosse Kinnås och Nina Varumo.

Rulla till toppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

I nyhetsbrevet informerar vi bland annat om när det är dags att söka till Nordens Fotoskola eller kanske om det är någon ny examensutställning på gång.
Genom att klicka på prenumerera här ovan samtycker du till att Nordens Fotoskola lagrar din e-postadress i vår databas, i enlighet med dataskyddsförordningens (GDPR) direktiv.