Nyheter

Vårt nyhetsflöde kommer från vår Facebooksida där vi informerar om vad som pågår på skolan. Vi delar också länkar till aktuella händelser, fotografer och tankar kring fotografi. Se till att ”gilla”, här eller på Facebook, för att följa oss.

3 weeks ago

Nordens Fotoskola

Idag är det vernissage på vår gamla student Johan Bävmans internationellt uppmärksammade arbete "Swedish Dads". Galleri Kontrast öppnar dörrarna klockan 12.00.

SWEDISH DADS - JOHAN BÄVMANseptember 30, 2017, 12:00e mGalleri KontrastVERNISSAGE LÖRDAG 30 SEPTEMBER KL.12-16
UTSTÄLLNINGEN PÅGÅR T.O.M. 29 OKTOBER.
När Swedish Dads lanserades 2014 hade Johan Bävman under två års tid porträtterat 45 stycken föräldralediga pappor, med citat rörande deras erfarenheter av att ha blivit förälder.
Första publiceringen var i franska magasinet OBS. och vid det tillfället trodde han inte att det skulle bli särskilt många fler publiceringar, utom möjligen i ett antal tidskrifter i Sverige.
Det visade sig snart att han hade fel.
Bilderna var precis vad omvärlden och Sverige efterfrågade. Projektet blev startskottet och grunden till en viktig diskussion och debatt kring jämställdhet i samhället i allmänhet – och delat ansvar i föräldraskap i synnerhet.

Vardagen för småbarnföräldrar påminner om varandra, oavsett var du befinner dig i världen. Samtidigt handlar det också om att vi allt för sällan ser män och fäder som visar omsorg och kärlek för sina barn, inte heller i situationer som inte är särskilt smickrande. Vi är inte vana att se pappor porträtteras i situationer som vi fortfarande associerar med mammor och den bittra sanningen är att dessa bilder aldrig skulle ha fått ett sådant genomslag om det hade varit mammor som porträtterats.
Johan Bävman är tydlig med att han med det här projektet inte vill glorifiera papporna som deltagit, utan istället väcka en angelägen debatt om varför vi ser denna lilla skara pappor som något speciellt.

Efter att Swedish Dads publicerades på BuzzFeed, översvämmades hans inkorg av mejl från människor som hade sett hans projekt. De kom främst från pappor världen över som hörde av sig för att berätta om hur de upplevt att bli fäder, vad ett närvarande föräldraskap innebar för dem och vilka möjligheter de hade att vara lediga med sina barn i sina hemländer. Johan blev ofrivilligt en expert på den svenska föräldraförsäkringen och språkrör för kampen för ökad jämställdhet.
Reaktionerna som bilderna skapade skiftade stort. När de publicerades i tidskrifter som Elle och Cosmopolitan var det under rubriker som hävdade att den närvarande pappan hade blivit trendigt.
I vissa länder och samhällsskikt sågs bilderna mer som provocerande, då möjligheten till såväl ett föräldraförsäkringssystem som vårt som ett delat föräldraansvar ligger långt från verkligheten.
I Sverige blev bilderna en anledning till att ställa frågan varför pappor i Sverige inte nyttjar vår unika föräldraförsäkring mer. Endast 14 procent delar helt lika på föräldraförsäkringen och 25 procent av alla pappor tar endast ut sina 90 dagar.

Projektet blev sedan en utställning och en bok.
Efter att ha vunnit priser för pappabilderna, såväl i Sverige som internationellt, i Sony Award, NPPA, Picture of the Year U.S, Freelens Award, TT:s Stora Fotopris och Svenska "Årets Bild", ställdes bilderna ut på flera fotofestivaler världen över.
Och i samarbete med Svenska Institutet blev Swedish Dads sedan en turnerande utställning världen över.
Bilderna har nu ställts ut i 24 länder, bl.a. Armenien, Brasilien, Chile, Frankrike, Indonesien, Iran, Israel, Japan, Kina, Litauen, Mocambique, Myanmar, Rumänien, Thailand, Tunisien, Turkiet, Uganda, USA, Vietnam och Zimbabwe.
Utställningen kommer inom kort även att visas i ytterligare 14 länder: Albanien, Argentina, Australien, Bolivia, Botswana, Etiopien, Kenya, Kuba, Namibia, Palestina, Rwanda, Singapore, Sudan och Sydafrik

Att det här är ett ämne som väckt så enormt stort intresse runt om i världen i flera års tid ger oss all anledning att uppmärksamma det på nytt i Sverige.
Vi är glada och stolta att utställningen nu kommer till Stockholm och kan visas på Galleri Kontrast.
... See MoreSee Less

SWEDISH DADS - JOHAN BÄVMAN

1 month ago

Nordens Fotoskola

Vi kan varmt rekommendera ett besök på Fotografiska just nu. Starka berättelser av Paul Hansen, kommentaren till D. Trump med projektet "Last night in Sweden" där många gamla studenter från Nordens Fotoskola medverkar. Sen har vi Vivian Sassens spännande sätt att använda ljus (eller snarare skuggan) och till sist Irving Penn. Gå och se !!! ... See MoreSee Less

2 months ago

Nordens Fotoskola

Idag firar PLANKET 35 år. Befinner ni er i Stockholm ska ni absolut besöka denna bildfest. Bland alla utställare finns det väldigt många gamla studenter och lärare från Nordens Fotoskola. Vi ses där!

Planket STHLM 2017 – 35 år.augusti 26, 2017, 12:00e mLilla Mejtens gränd, SE-116 38 Stockholm, SverigePå det röda planket, hittar vi sista lördagen i augusti, på varsin meter amatörfotografer och morgondagens mästare, sida vid sida med redan väletablerade och klassiska fotografer.

Allt började 1982 med att fotografen Neil Goldstein inspirerades av utomhusutställningarna i Washington Square Park i New York. Tillsammans med Irene Berggren, Lars Hall, Bror Karlsson, Gunnar Smoliansky och Rebecka Tarschys grundades en tradition av utomhusutställningar på de röda planken. Sedan dess har PLANKET i Lilla Mejtens gränd drivits av fotografer.

Förra årets initiativtagare Christer "Fjellis" Fjellman förbereder nu PLANKET 2017 tillsammans med Lotte Johansson, Michael Pettersson, Johan Lindstén, Paul Vestergren och Anders Lönegård. Ett arbete som görs på ideell basis.

PROGRAM
• 9-9.30 Utlottning av placering
• 11.30-12 Utlottning av ev restplatser
• 12.00 Frippes mobila Kulturscen inviger
• 12.20-12.40 Lolita Ray spelar
• 19.00 Utställningen plockas ner
• 19.30 Efterfest på Fotografiska

Give it Forward!
Mindre prestige - mer folkfest!

Info/Pressbilder /Planscher
www.PLANKETSTHLM.se

INSTAGRAM (följ oss på plats, skriv #PlanketSthlm på dina inlägg (film max 60 sek) så kommer du med i vårt flöde:
www.instagram.com/planketsthlm/?hl=sv

Presskontakt:
Christer Fjellis Fjellman
0708-12 67 45
info@planketsthlm.se
... See MoreSee Less

Planket STHLM 2017 – 35 år.

 

Comment on Facebook

Både jag och Stina Brockman ställer ut på Planket sthlm. Kom och hälsa på lördag den 26.

2 months ago

Nordens Fotoskola

På skolan har det varit en så intensiva dagar att vi inte hunnit få ut den obligatoriska klassrumsbilden från YH17s första dag på skolan. Men här är det härliga gänget som rivstartat terminen!

Foto: Jonas Berggren
... See MoreSee Less

På skolan har det varit en så intensiva dagar att vi inte hunnit få ut den obligatoriska klassrumsbilden från YH17s första dag på skolan. Men här är det härliga gänget som rivstartat terminen!

Foto: Jonas Berggren

 

Comment on Facebook

Grattis till skolan vad roligt för dej måste passa dig perfekt eva och thomas

❤️😍😘🌹💐🌹

De ser förväntansfulla ut, härligt!

2 months ago

Nordens Fotoskola

Imorgon rullar bildfabriken igång igen. Klassrummet är dukat för de nya studenterna i YH17. ... See MoreSee Less

Imorgon rullar bildfabriken igång igen. Klassrummet är dukat för de nya studenterna i YH17.

 

Comment on Facebook

Lycka till 😊

Heja Sara Sara Josefin Bogren lycka till med drömmen

4 months ago

Nordens Fotoskola

Sista dagen för YH14 på Nordens Fotoskola. Nu väntar verkligheten för dessa stjärnor. Vi på skolan önskar dem ett stort LYCKA TILL därute !!! ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Adam & Julia, vilka jäkla stjärnor ni är (och alldeles säkert alla andra också) <3

J-ligt bra jobbat allihop. GrRRAtTiSsS...!!!!

Grattis till alla 🌟📸👫🥇

Det är du Sandra Ylikangas på datorskärmen!(:

Hurra för er!!!!

Grattis Madeleine Andersson!!❤

+ View previous comments

4 months ago

Nordens Fotoskola

Viktiga besked ska levereras analogt. Efter en lång dag med ledningsgruppsmöte är nu intaget till YH17 spikat. 18 personer kommer bli mycket glada..! ... See MoreSee Less

Viktiga besked ska levereras analogt. Efter en lång dag med ledningsgruppsmöte är nu intaget till YH17 spikat. 18 personer kommer bli mycket glada..!

 

Comment on Facebook

Jag blev överlycklig!!!! 🤗☺

Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...